Теплиця нового типу з енергозберігаючою технологією та екологічно чистою агротехнікою

Загальний опис

На сьогодні, у зв’язку з екологічними змінами в природі, а також з урахуванням того, що паливно-енергетичні ресурси стрімко зменшуються й дорожчають, існуючі споруди закритого ґрунту з штучним кліматом морально й фізично застаріли. Вони потребують значних витрат на виробництво одного кілограма продукції через складність в експлуатації та великі непродуктивні втрати теплової та інших видів енергії, що, своєю чергою, спричиняє порушення теплового балансу планети, змінюючи кліматичні й екологічні умови на Землі.

Окрім цього, останнім часом почали активно розвиватися тепличні господарства в країнах із спекотним сухим кліматом, де потрібні великі витрати на зменшення сонячної радіації, поливи та кондиціонування повітря.

Автор пропонує повністю відмовитися від будівництва існуючих проєктів шатрових та ангарних теплиць із вищевказаних причин, а теплиці, які вже експлуатуються, поступово переобладнати на теплиці нового типу відповідно до проєкту, в якому передбачено варіант переоснащення з максимальним використанням елементів існуючих конструкцій, застосовуючи нові види будівельних технологій і матеріалів.

Теплиці нового типу являють собою споруди з високим коефіцієнтом енергозбереження на опалення, водопостачання, вентиляцію та ремонтно-експлуатаційні роботи. Споживання енергії на опалення в умовах середньої кліматичної зони знижується у 10–15 разів, на полив — у 4–5 разів, на боротьбу зі шкідниками — у 2–3 рази, а на ремонтні роботи — у 10 разів!

В умовах спекотного клімату ця теплиця працює за принципом кондиціонера, утримуючи температуру +25˚С – +30˚С при зовнішній температурі до +50˚С.

Перевага «теплиці-термоса» також полягає в тому, що влітку в нічний час, коли опалення не працює, температура всередині споруди знижується дуже повільно, і різниця між нічною та денною температурою становить менше 5–7 ˚С.

Цей фактор суттєво впливає на підвищення врожайності субтропічних овочевих і плодових культур, оскільки не відбувається опадання зав’язі.

У цій теплиці врожайність усіх культур підвищується у 2–3 рази.

Характерною особливістю «теплиці-термоса» є також те, що теплова й світлова енергія розподіляється рівномірно по всьому об’єму споруди. Застосування нових будівельних технологій і матеріалів дозволяє значно підвищити якість і довговічність теплиці. Простота та надійність конструкції знижує витрати на ремонт і технічне обслуговування.

Загальні витрати на виробництво 1 кг продукції в такій теплиці зменшуються в 4–5 разів. Витрати на будівництво 1 м² теплиці-термоса становлять приблизно 70–100 $ в умовах України. Термін служби теплиці — 30–40 років!

Окупність навіть невеликих площ теплиці — 1–2 роки.

Якість овочів і фруктів, вирощених у таких умовах, значно вища, оскільки рослини отримують більше світла, менше хворіють і не уражаються шкідниками. Із усього вищезазначеного випливає, що альтернативи будівництву теплиць нового типу не існує.

about
about
about