Банан належить до родини бананових. Вважається, що його батьківщиною є Південно-Східна Азія, зокрема Малаккський півострів.
Рід Бананових поділяється на чотири секції: декоративні (які рідко цвітуть і не утворюють їстівних плодів); технічні (з них отримують цінне волокно); кормові (це борошнисті банани з високим вмістом крохмалю, які висушують і переробляють на борошно); плодові (які споживають у свіжому, смаженому, сушеному або консервованому вигляді).
Ми зупинимось на плодових бананах, яких існує близько десяти видів.
Банан — це багаторічна трав’яниста рослина, яку часто помилково називають «деревом».
Вона має стебло-циліндр, що досягає у висоту від 3,5 до 9 метрів і складається з черешків велетенських листків.
М’ясисте кореневище банана називають ризомом. Ризом живе до 40 років, безперервно утворюючи кореневі відростки, які замінюють відплодоносивший банан. Їх можна залишати на місці або викопувати разом з корінням, відокремлюючи від ризома.
Це основний спосіб розмноження плодового банана, оскільки насіння він утворює вкрай рідко.
Через свої гігантські розміри банан тривалий час було неможливо вирощувати в квартирі. Рослини росли лише в ботанічних садах і дуже рідко — у теплицях у приватних осіб. Домогтися плодоношення в умовах помірного клімату було надзвичайно складно.
У 1998 році нам вдалося отримати два нові сорти плодового банана: заввишки 1,5–1,7 метра (Київський Карлик) і заввишки 0,8–1 м (Суперкарлик).
Такі рослини чудово ростуть і плодоносять навіть у малогабаритних квартирах, даючи чималий урожай (до 150) запашних і смачних плодів.
У зимовому саду або теплиці одне рослина банана сорту Київський Карлик може давати до 400 плодів, а Суперкарлик — до 300! І все це — в умовах помірного клімату, де зими довгі й суворі, з коротким світловим днем, причому без додаткового підсвічування.
Слід також зазначити, що ці сорти мають підвищену холодостійкість і стійкість до хвороб. Вони ростуть і цвітуть навіть за температури +15 – +16˚С, тоді як для більшості світових сортів оптимальна температура для росту та плодоношення становить +25 – +30˚С, а за температури нижче +16˚С вони повністю зупиняють ріст, що згодом негативно позначається на плодоношенні.
Виростити банан у квартирі не складно. Плодоношення настає через 1–3 роки, залежно від початкового розміру відростка та освітлення.
Відростки розміром 10–20 см починають плодоносити на 2–3 рік, а розміром 50–70 см — вже на перший рік.
Вікно для плодового карликового банана має виходити на південь, південний схід, схід або, в крайньому разі, на захід. Північні вікна не сприяють доброму росту й плодоношенню, хоча за умови використання підсвітки можна досягти невеликих успіхів.
Якщо ви придбали в нас рослину карликового банана невеликого розміру — до 20 см, то пересадити її потрібно через місяць-два в горщик об’ємом не більше 2–3 літрів. А якщо розмір банана становить 50–70 см, його одразу можна посадити в горщик на 15–20 літрів. Максимальний об’єм горщика для наших бананів — 50 літрів, але одразу саджати в нього не можна, бо це спричинить загнивання коренів.
Земля для пересадки береться листяна — в лісі чи парку, під старими деревами липи, берези, ліщини, акації або інших листяних порід, крім дуба, каштана й тополі. Заготовлювати її потрібно заздалегідь, перед посадкою. Береться тільки верхній, найродючіший шар ґрунту товщиною 5–10 см.
На відро такої землі потрібно домішати один літр доброго перегною або біогумусу, два літри річкового піску та 0,5 літра деревного попелу (золи) або сухого подрібненого відпрацьованого цементного розчину.
Обов’язково все ретельно перемішати й залити окропом, щоб знищити шкідників, які можуть бути в ґрунті.
На дні горщика з одним великим або кількома отворами має бути добрий дренаж. Як дренаж використовують керамзит, щебінь або різні безпечні сипкі чи гранульовані матеріали. Товщина дренажного шару залежить від розміру горщика й коливається від 3 до 10 см. Поверхню дренажу обов’язково потрібно вкрити вологим річковим піском, щоб ґрунт не просочувався на дно горщика і не заважав відтоку зайвої води під час поливів.
Висаджувати банан слід завжди глибше, ніж він був посаджений спочатку. Це сприяє утворенню та росту додаткових коренів, а згодом — і кращій урожайності.
Намагайся під час пересадки не пошкодити кореневу систему, виконуючи просто перевалювання рослини разом із грудкою землі.
Після пересадки банан потрібно рясно полити теплою відстояною водою й поставити на світле вікно або неподалік (не далі ніж за 0,5 метра) від нього. Через два–три дні ґрунт під рослиною слід розпушити тупою паличкою, щоб не пошкодити корені.
Горщик потрібно поставити в піддон таким чином, щоб знизу надходило повітря через дренажні отвори. Для цього його встановлюють на 3–4 плоскі камінці або пластикову решітку.
Вдруге банан поливають лише тоді, коли ґрунт у горщику підсохне на глибину 1–2 см. Для цього через кілька днів поверхню ґрунту в горщику перевіряють, стискаючи грудку землі трьома пальцями. Якщо вона розсипається — поливають знову так само рясно. Якщо ні — поливати не можна, адже часті поливи призводять до закисання ґрунту й загнивання коренів банана.
Ніколи не поливай рослину потроху. Це гірше, ніж не поливати зовсім, адже земляна грудка пересохне, корені загинуть, а пересушену землю доведеться на кілька годин поставити разом із горщиком у воду, щоб вона просочилася вологою.
Вода для поливу має бути відстояною й підігрітою до +25 – +30 ˚С. Не використовуй для поливу воду з глибоких свердловин або міських бюветів. Вона насичена карбонатами та різними солями, які шкідливі для плодових кімнатних рослин.
У містах воду беруть із крана гарячої води та добу відстоюють у широкому відкритому посуді, адже вона завжди «м’якша» й не містить хлору та фтору.
Взимку банан поливають рідше, особливо якщо температура в квартирі нижча за +18 ˚С. Інакше часті поливи призведуть до загнивання кореневої системи й самого ризома. У такому випадку краї листків банана стають коричневими й висихають, а ріст припиняється, навіть за високої температури й доброго освітлення навесні.
Якщо таке буде помічено, рослину потрібно негайно пересадити в нову землю, попередньо промивши корені водою та обрізавши гострим ножем гнилі частини ризома. Місця зрізу коренів і ризома слід присипати товченим деревним вугіллям або попелом, щоб зупинити подальше загнивання.
У літній період банан можна виставляти на засклений балкон або виносити в сад під тінь дерев, закопуючи горщики в землю, щоб ґрунт не пересихав. На горщик потрібно надягти капронову панчоху, щоб запобігти проникненню з ґрунту шкідників, які пошкоджують корені.
На балконі рослину затінюють тюлем або марлею, щоб уникнути опіків від прямих сонячних променів.
Намагайся занести рослину в будинок заздалегідь восени, оскільки ночі стають холоднішими, і листя банана пожовтіє, а на плодоношення доведеться чекати довго.
За належного догляду банан починає плодоносити, коли на ньому виростає 13–17 великих листків. Ці листки утворюють своєрідну парасольку над стеблом банана, а саме стебло формується з залишків частково відмерлих нижніх листків.
Коли на самій верхівці рослини з’явиться листок неправильної, укороченої форми у вигляді сердечка, а верхня частина стебла стане товстішою за нижню, — з центру розетки листків з’являється великий бутон червоно-фіолетового кольору, який, розквітаючи, поступово опускається вниз до підлоги.
Цвітіння банана може тривати цілий рік. При цьому верхні плоди достигають, а нижні ще зелені.
Взимку банан підживлюють рідко — один раз на місяць. Навесні й влітку частіше — один раз на тиждень, чергуючи біогумус (перегній), попіл, рибну юшку, сидеральні добрива.
Перегній (біогумус) беруть у такій пропорції: 200 г (склянка) на 1 літр окропу. Настоюють добу та виливають під рослину до тих пір, поки розчин не витече з дренажного отвору. Перегній може бути будь-який, окрім курячого та свинячого.
Усі підживлення слід робити лише тоді, коли ґрунт у горщику вологий. Інакше можна обпалити корені.
На один літр води беруть одну столову ложку попелу.
Рибною юшкою поливають уже дорослі рослини, заввишки не менше одного метра, щоб посилити плодоношення.
Готують її так: 200 грамів рибних відходів або дрібної несоленої риби кип’ятять у двох літрах води пів години. Потім розчин розбавляють холодною водою та проціджують через марлю. Отриманий розчин використовують разом із біогумусом або перегноєм.
Сидеральні добрива — це будь-яка зелена трава або бур’ян, краще лобода чи люпин. Її нарізають на дрібні частини й заливають окропом у пропорції: 1 склянка трави на один літр окропу. Настоюють розчин лише одну добу, потім проціджують через марлю й виливають під рослину.
Хімічні добрива обпалюють корені банана при вирощуванні в горщику, тому їх краще не застосовувати.
Для гарного росту розпушуйте ґрунт після поливу на другий–третій день.
Обприскуйте листя банана влітку щодня, а взимку — один раз на тиждень.
Не ставте рослини на протягах і притіняйте їх улітку від прямих сонячних променів легкою світлою марлею або тюлем — тоді успіх вам забезпечено.
Шкідників і хвороб у банана в наших умовах майже не буває.
Для профілактики рекомендую раз на два місяці посипати ґрунт у горщику тютюновим пилом або тютюном із сигарет; частіше розпушувати ґрунт на глибину не більше одного сантиметра; раз на пів року поливати слабким рожевим розчином марганцівки.
Від щирого серця бажаю вам успіху на ниві кімнатного садівництва.