Батьківщина — тропічна Америка. Це цінна плодова рослина належить до роду псидіум (Psidium guajava). Широко культивується в тропічних країнах, зрідка вирощується в кімнатних умовах. Гуаява — дерево або великий кущ. Молоді пагони чотиригранні. Листя еліптичне, 7–15 см завдовжки й 3–7 см завширшки, зверху голе, знизу опушене, з виразними жилками. Квітки поодинокі або по 2–3 у пазухах листків, білі. Плід зелений, грушоподібний, завдовжки до 12 см, з рожевою, білою або жовтою ароматною м’якоттю. При належному догляді плодоносить у кімнатних умовах. Листя, квіти та плоди гуаяви мають бактерицидну дію, оскільки містять ефірні олії. Щоденне вживання свіжого листя (9 г) у сирому вигляді або настою з них, який п’ють як чай, помітно знижує рівень глюкози в крові та сечі на початкових стадіях і при середньому ступені тяжкості діабету.
Полюбляє сонячні й дуже теплі місця, температура протягом року — +22–24°С. Влітку виносять на повітря і встановлюють так, щоб рослина була захищена від вітру. Узимку розміщують у світлій кімнаті. Полив рясний. Гуаява добре реагує на щомісячне одноразове внесення підживлень, особливо гноївкової рідини, і надає перевагу великим ємкостям із родючим ґрунтом.
Розмножується різними способами: відводками, насінням, живцями та щепленням. Насіння висівають у горщики. Для проростання потрібна температура не нижче 22–24°С. Ґрунтову суміш для сіянців і молодих рослин складають із дернової, перегнійної землі та піску (1:1:1). З віком ґрунт ущільнюють. Шкідниками уражується слабо.